Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Sobotka zpět „ve formě“ aneb maturita z ekonomické negramotnosti

Jakmile premiéru Sobotkovi pominou mimořádné „bojové“ podmínky a dostane ve výkonu své funkce jen trochu času k dělání politiky, je to zase ten starý dobrý Sobotka, co vaří socialistický guláš ze základní suroviny tuzemských levicových politiků – ekonomické negramotnosti.

Tvrdá slova na adresu premiéra nejsou literární hyperbolou, jeho pondělní vyjádření na sociální síti Twitter bohužel skutečně nelze označit jinak. Posuďte sami.

Ano, čtete správně. Úspěšná vláda. Premiér Sobotka zřejmě nabyl dojmu, že tisíce hodin strávených chytrými hlavami při vývoji produktů v tuzemských firmách, že složitý převod podnikatelských myšlenek do fáze výroby, že úspěšná jednání tuzemských podnikatelů o obchodních kontraktech v konkurenci zahraničních firem, že pravidelné dodávky produktů na globální trh navzdory mezinárodní konkurenci z větších, vyspělejších, ekonomicky silnějších či politicky stabilnějších zemí jsou zásluhou jeho osoby a ministryň/ministrů jeho vlády.

Těch ministrů, kteří se od začátku politického cyklu handrkují a hádají o nesmyslech, útočí na sebe jak malé děti a zaplevelují přitom český legislativní prostor nesmyslnými regulačními opatřeními, které mají za následek bezprecedentní bobtnání státní správy. A kteří nyní před volbami po čtyřletém vládnutí bezostyšně slibují, co všechno dobrého pro nás udělají hned volbách.

Sobotkovo tvrzení je důkazem ekonomické negramotnosti kombinované s populismem nejhrubšího zrna, na které jsme sice u socialistických politiků zvyklí, ale v kontextu posledních týdnů jsme přeci jen tak trochu zapomněli – mocenské půtky s trojicí Zeman-Babiš-spolustraníci si holt vybraly svou daň. Ale blíží se prázdniny, je relativní klid, politici nabírají sílu na podzimní volby, tak Sobotka usoudil, že je čas na trochu toho (sebevražedného) politického marketingu.

Takže institut uvádění věcí na pravou míru říká: Ne pane premiére, vy jste nevyvezli vůbec nic. To čeští podnikatelé vyvezli zboží, vám a vašim nesmyslným regulacím navzdory. Zásluha vaší vlády na tomto čísle je čistá nula.


P. S.: I když tak o tom přemýšlím, možná že ne úplně – dnes již bývalý vicepremiér Andr… Ale to je zas na jiný příběh.

Autoři | Foto Olaf Kosinsky (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons Zdroj: http://www.malostranskadrbna.cz/rozhovory/1840-sobotka-kdyz-prezident-nerespektuje-ustavu-musi-konat-premier.html?utm_source=copy

Štítky Bohuslav Sobotka, vláda, volby, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Sobotka zpět „ve formě“ aneb maturita z ekonomické negramotnosti  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.